Lector Meerman presenteert onderzoek HRM op Gala van de Wetenschap

Lector van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) Martha Meerman treedt op tijdens het Gala van de Wetenschap op 27 november in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Het gala biedt topwetenschappers een podium om hun onderzoek en visie te presenteren aan een breed publiek.

Martha Meerman (m) met studenten die onderzoek uitvoeren naar het bijstandsexperiment en onderzoekers Mathieu Portielje (l) en rechts achterin Hafid Ballafkih.

Curator van het jaarlijkse evenement dat georganiseerd wordt door tijdschrift New Scientist is dit jaar directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton Robbert Dijkgraaf. Hij heeft een avondvullend programma met wetenschappers samengesteld rondom het thema Weten wat we nog niet weten.

Onder andere hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden Eveline Crone en klimaatwetenschapper en weerman Peter Kuipers Munneke staan op het affiche als sprekers op het gala.

Onderzoek van het lectoraat Gedifferentieerd HRM

Het praktijkgericht onderzoek van Meermans lectoraat Gedifferentieerd HRM komt aan bod tijdens het gala, zoals het Amsterdams Experiment met de Bijstand waarin wordt onderzocht of met een minder streng bijstandsbeleid in de gemeente Amsterdam meer mensen aan het werk gaan. Volgens de lector zijn er veel cijfers over het arbeidsmarktgedrag van bijstandsgerechtigden, maar is er eveneens veel dat nog niet bekend is.

Meerman kijkt vanuit een humanistisch en levensloopperspectief naar mensen op de arbeidsmarkt. De centrale vraag daarbij is onder welke voorwaarden mensen hun kennis en kunde optimaal en duurzaam kunnen inzetten en zo een bijdrage leveren aan de samenleving.

Gala van de wetenschap

Tijdens het avondvullende galaprogramma op 27 november in de Stadsschouwburg in Amsterdam leggen de sprekers uit wat ze weten, wat ze niet weten, welke vragen ze de komende jaren gaan beantwoorden en wat hun zoektocht betekent in het dagelijks leven. Meerman vertegenwoordigt evenals HvA-collega en lector Beroepsonderwijs Louise Elffers tijdens het Gala van de Wetenschap het praktijkgerichte hbo-onderzoek.

Amsterdams Experiment met de Bijstand

Voor het Amsterdams Experiment met de Bijstand kijken onderzoekers en studenten in opdracht van de gemeente Amsterdam wat de effecten van een minder strenge bijstand zijn op bijstandsgerechtigden. Deelnemers aan het experiment mogen tot tweehonderd euro per maand houden die ze verdienen als ze gedeeltelijk aan het werk kunnen. De 750 deelnemers zijn in drie groepen ingedeeld. Ze krijgen gedurende het experiment meer vrijheid of juist meer begeleiding.

Gepubliceerd door  CAREM 24 september 2018